4.5.12

Ο αδελφός της Ασπασίας 3 στη Φωνή της Κω


Στην ιστοσελίδα www.kosvoice.gr ο Βασίλης Κουτσιαρής, παρουσιάζει με τα παρακάτω λόγια τον τρίτο τόμο του "Αδελφού της Ασπασίας"

Ο Δαμιανός μαζί με την Ασπασία, τον μπαμπά του, τη μαμά του και όλη την παρέα θα επισκεφτούν την Καλορίγανη για να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ Αφήγησης που θα πραγματοποιηθεί εκεί.
Η συμμετοχή του Αστέριου Αστερά , του Χελιδονή, της Περιστεράς και της Χηνίτσας στο Φεστιβάλ προβληματίζουν τον Δαμιανό και την παρέα του. Φοβούνται πως η παρουσία τους εκεί, θα έκανε το Φεστιβάλ να χάσει την ταυτότητά του.
Ο Δαμιανός με την αγαπημένη του Ασπασία θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν αυτό.
Ο αδελφός της Ασπασίας 3 (Κατασκήνωση κάτω από τα… ζώδια) είναι η τρίτη συνέχεια του επιτυχημένου βιβλίου «Ο αδελφός της Ασπασίας» που κυκλοφόρησε το 1996.
Αν και θεωρώ τις συνέχειες των επιτυχημένων βιβλίων, αν όχι αποτυχημένες, σίγουρα πάντως κατώτερες, «Ο αδελφός της Ασπασίας 3» αποτελεί εξαίρεση.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση και στα τρία βιβλία είναι ο τρόπος που ο συγγραφέας δίνει εμβόλιμα πληροφοριακά στοιχεία, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
Η Μυθολογία ξεδιπλώνεται μπροστά μας, δια στόματος Δαμιανού, και οι ήρωές της , ο Δίας, η Άρτεμις, η Αφροδίτη και τόσοι άλλοι μας μεταφέρουν σε τόπους ονειρεμένους, γνωστούς στα παιδιά και κάπως ξεχασμένους σε μας τους μεγαλύτερους.
Χιούμορ, μοιρασμένο σε σωστές δόσεις σε όλο το βιβλίο. Μεγάλη βοήθεια σε αυτό προσφέρουν ο μπαμπάς του με τα υπέροχα σαρδάμ και το μαγκάκι, ο μικρός Γιωργής.
Η αδυναμία και η αγάπη του ήρωα για την αδελφή του είναι ξεκάθαρη πια στο τρίτο μέρος. Ανταγωνισμός, ζήλια και θυμός έμειναν στα προηγούμενα βιβλία.
Στο βιβλίο θίγεται το θέμα της διατήρησης της πολιτισμικής μας ταυτότητας που έχει ως βάση τη φιλία, την οικογένεια, την ευγενή άμιλλα και τόσες άλλες αξίες.
Τα παιδιά, με τα όμορφα ασπρόμαυρα σκίτσα της Τέτης Σώλου και τις χιουμοριστικές εικόνες σε κάθε σχεδόν σελίδα του βιβλίου, θα ενθουσιαστούν σίγουρα. Το βιβλίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις επιτυχημένες ξένες σειρές βιβλίων που κυκλοφορούν.
Η συγγραφική πένα του Μάνου Κοντολεών για άλλη μια φορά ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα , την πρωτοτυπία και την ευελιξία να χειρίζεται τα δύσκολα με τέτοια απίστευτη ευκολία.
«Αν ένα βιβλίο σε κάνει να σκέφτεσαι τις αλήθειες της ζωής, σε κάνει να γελάς ή να δακρύζεις» , τότε έχει καταφέρει το στόχο του. «Ο αδελφός της Ασπασίας » ανήκει σε αυτή την κατηγορία βιβλίων.