25.11.13

Η Αθηνά Μπίνιου για το "Μανόλο και Μανολίτο"



Στο νέο βιβλίο του Μάνου Κοντολέων,΄΄Μανόλο και Μανολίτο΄΄ η παρέα με τα παιδιά αποδεικνύεται καθημερινή μαγεία. Όλο θέλουν να ρωτούν πράγματα, για τα οποία υποψιάζονται τις απαντήσεις, αλλά επιμένουν να δοκιμάσουν τους μεγάλους, να εξερευνήσουν το άγνωστο, που τα τραβάει, κι ούτε περνάει από το ανήσυχο μυαλό τους ο φόβος για το κακό. Αφήνονται ελεύθερα στην επαφή με τη σοφία της ψυχής τους, η οποία αργότερα, θα μπει σε κοινωνικά καλούπια και θα χάσει τη δύναμή της.
Ο Μανολίτο κάνει το Μανόλο να καρδιοχτυπά και η αγωνία του να χτυπάει κόκκινο στις πρωτοβουλίες του μικρού. Ο συγγραφέας, πολύ παραστατικά και πειστικά, μεταφέρει στις περιπλανήσεις του με τον μικρό σύντροφο, τις δυνατότητες που έχει η φύση να μας καθοδηγεί, όπως και το σκυλάκι τους, η Νύχτα με τα χαρίσματα της.
Ο Μανολίτο πλούτισε τη ζωή του Μανόλο, οδηγώντας τον σε εξερευνήσεις, με την περιέργεια και την τόλμη  να κυλά μέσα του, δείχνοντας δρόμο για το δεύτερο μέρος του βιβλίου.
Εκτός από το καταπληκτικό κείμενο και το χαριτωμένο παιδί, μεγαλούργησε και η εικονογράφος, τόσο ως μητέρα του μικρού ήρωα μέσα στην ιστορία, με την ψυχραιμία και την αυτοπεποίθηση που εμπνέει στο παιδί της, στον άντρα της και στον μεγάλο φίλο του γιου της, όσο και με τις μαγευτικές, ονειρικές  ζωγραφιές. 
Οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες έχουν να χαρούν πολλά πράγματα μέσα στο βιβλίο του Μάνου (Μανόλο) Κοντολέων

Αθηνά Μπίνιου

( Η Αθηνά Μπίνιου είναι συγγραφέας βιβλίων για παιδιά. Το τελευταίο της βιβλίο είναι το:  
Νικηφόρος Βρεττάκος: Το παιδί που έγινε ποιητής, Εκδόσεις Πατάκη)